Około 80 ptaków padło w przydomowym gospodarstwie jednego z mieszkańców wsi Równe. To było powodem zgłoszenia służbom weterynaryjnym podejrzenia u nich „ptasiej grypy”.
Badania potwierdziły wstępne przypuszczenia, że mamy tu do czynienia z wysoce zjadliwą grypą ptaków i rozpoczęły procedurę zabezpieczenia przed rozprzestrzenianiem się choroby. W związku z tym wprowadzono tzw. obszar zapowietrzony w promieniu 3 km od ogniska i obszar zagrożony, w promieniu 10 km.
Teraz ważne jest, aby przestrzegać zaleceń sanitarnych i obserwować swoje zwierzęta. Głównymi objawami HPAI, czyli wysoce zjadliwej grypy ptaków są m.in. depresja, spadek lub utrata zdolności produkcji jaj, objawy nerwowe, zasinienie obrzęk grzebienia, dzwonków, silne łzawienie i nagłe padnięcia.
Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt (szczególnie woda do picia) z migrującymi ptakami dzikimi, dlatego Inspekcja Weterynaryjna zaleca ograniczenie kontaktu drobiu z dzikim ptactwem, a nawet przetrzymywanie ptaków w zamknięciu i zabezpieczenie pojemników z wodą i pokarmem znajdujących się na zewnątrz.
Główny Lekarz Weterynarii zapewnia, że nie istnieje żadne zagrożenie zakażenia się ptasią grypą poprzez spożywanie mięsa drobiowego i jego przetworów.