5 listopada w Pokrzywnej rozpoczęły się warsztaty kuchni śląskiej i kresowej dla Kół Gospodyń Wiejskich z województwa opolskiego.
Dwudniowe warsztaty dla Kół Gospodyń Wiejskich zorganizowano w ramach programu „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie” w hotelu Dębowe Wzgórze Wellnes&SPA w Pokrzywnej. Panie z naszego powiatu bardzo chętnie przyjęły zaproszenie na to wydarzenie, wśród uczestników jest m.in. KGW z Bogdanowic.Podczas pierwszego dnia warsztatów przygotowano potrawy kuchni śląskiej w nowej odsłonie. Pod okiem Patryka Buchty powstawały takie przysmaki jak: pierożki z gęsiną i sosem na bazie sera smażonego z chili, krem z wędzonych ziemniaków na wodzionce z chipsem z boczku i popcornem z kaszy gryczanej, śląskie risotto z kozim serem i pstrągiem poliwodzkim gotowanym sous video. A na deser – rozgrzewające lody dyniowo-śliwkowe na ciekłym azocie z gorącą polewą dereniową.
Gościem specjalnym warsztatów organizowanych przez Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego była pani dr hab. Dorota Świtała-Trybek z Uniwersytetu Opolskiego, która opowiedziała o kulinariach w przysłowiach i wierzeniach ludowych.
A już jutro kulinarne spotkanie z kuchnią kresową!
Fot. DKO