Spotkanie autorskie z Alkiem Rogozińskim

21 października miłośnicy komedii kryminalnych mieli okazję spotkać się z jednym z najpopularniejszych współczesnych polskich autorów tego gatunku – Alkiem Rogozińskim. Pisarz, znany ze swojego
Czytaj dalej...

ikonokody

W Centrum Kultury i Sportu Tkalnia w Kietrzu gościła interaktywna wystawa. Cykl „Ikonokody – wizje św. Jana” to projekt, który łączy sztukę sakralną z nowoczesnymi technologiami cyfrowymi, będąc
Czytaj dalej...

Goście ze Zbaraża 
na wernisażu

24 października w Miejskim Ośrodku Kultury w Głubczycach miało miejsce uroczyste otwarcie wystawy grafik Eugeniusza Udina pt. „Kościoły Rzeszowa”. Uroczystość zgromadziła wielu miłośników sztuki oraz
Czytaj dalej...

Górnicka-Naszkiewicz Opolska Marka

Witamy, Głubczyce. Podaj dalej!  to bezpłatny miesięcznik społeczno-kulturalny wydawany w 4 000 egzemplarzy i rozprowadzany we wszystkich gminach powiatu głubczyckiego: Baborów, Branice, Głubczyce, Kietrz. W każdym numerze nasi Czytelnicy znajdą ważne informacje z regionu, relacje z lokalnych imprez, wiadomości o aktualnych działaniach prowadzonych w każdej z gmin. 

www.glubczyce.studiob24.pl jest integralną częścią gazety. Na tej witrynie umieszczane są newsy z regionu i materiały publikowane na łamach naszego miesięcznika. Jest to medium niezależne, dlatego zapraszamy wszystkie organizacje i samych mieszkańców do jego współtworzenia!

Pobierz wniosek o przyznanie naszego patronatu medialnego


Masz newsa?
Robisz coś ciekawego?
Napisz do nas: redakcja@gazeta.pl

 

WSPÓŁPRACA MEDIALNA




Troja Net

 

Wicyński Barsz Chrzanowy Produktem Tradycyjnym

Wicyński barszcz chrzanowy został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych dzięki badaniom etnograficznym i zaangażowaniu Koła Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi Głubczyckiej.

Subregion głubczycki to ciekawy tygiel kulinarny, jednak niewiele potraw z naszego regionu zostało wpisanych do rejestru produktów tradycyjnych. Szczególnie dotyczy to potraw o kresowym rodowodzie, które trudno znaleźć w źródłach pisanych. Niestety, brakuje badań 
na ten temat. Jedną drogą w takim przypadku są etnograficzne badania terenowe i ich analiza. Nie jest to zadanie łatwe w obliczu odchodzenia najstarszego pokolenia depozytariuszy tradycji i niskiej transmisji przekazu międzypokoleniowego. Pomimo tych trudności dr Barbara Górnicka-Naszkiewicz, od ponad 15 lat badająca proces przemian tradycji kulturowej Kresowian w Głubczyckiem, w kwietniu 2023 roku podjęła się prac etnograficznych. Wywiady badawcze przeprowadziła według założeń z przedstawicielami najstarszego pokolenia i ich potom-kami (pierwsze pokolenie urodzone w Głubczyckiem). Udokumentowała też ręcznie spisane przez najstarsze pokolenie receptury wicyńskiego barszczu chrzanowego.


Trzeba podkreślić, że badana potrawa tradycyjna nie tylko istnieje w strefie pamięci, ale jest nieustannie przygotowywana z okazji świąt wielkanocnych. Wyjście w teren właśnie w tym czasie pozwoliło na przeprowadzenie wywiadów wzbogaconych o ocenę organoleptyczną potrawy (smak, zapach, konsystencja) i sposób podania. Taki ogląd umożliwił badanie zjawiska w naturalnie występującym kontekście. Celem badań było zarejestrowanie opowieści wspomnieniowych 
o przygotowywaniu barszczu 
i analiza procesu przemian potrawy, jaką jest wicyński barszcz kresowy wśród mieszkańców Nowej Wsi Głubczyckiej. 


Cały materiał badawczy zebrany 
i przeanalizowany przez dr Barbarę Górnicką-Naszkiewicz razem 
z wnioskiem Koła Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi Głubczyckiej został skierowany do Urzędu Marszałkowego w Opolu. Po roku Wicyński Barszcz Chrzanowy doczekał się rejestracji na Liście Produktów Tradycyjnych, z czego mieszkańcy Nowej Wsi bardzo się cieszą. Tym bardziej że w tym roku odbędzie się tam Zjazd Wicynian. 


<< Wróć do poprzedniej strony

Sprawdź również



pORTAL gŁUBCZYCE

 


Nasi stali Reklamodawcy








mrówka





skorpion




skorpion






Ubezpieczenia

Szypuła







olmix Głubczyce Chmielewska-Nobis




 


magnolia
elegance głubczyce

Blukacz

dam bruk



Cebe

łyczkowski

Dziękujemy, że jesteście z nami!

Gazeta Głubczyce. Podaj dalej!

Wicyński Barsz Chrzanowy Produktem Tradycyjnym

Wicyński barszcz chrzanowy został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych dzięki badaniom etnograficznym i zaangażowaniu Koła Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi Głubczyckiej.

Subregion głubczycki to ciekawy tygiel kulinarny, jednak niewiele potraw z naszego regionu zostało wpisanych do rejestru produktów tradycyjnych. Szczególnie dotyczy to potraw o kresowym rodowodzie, które trudno znaleźć w źródłach pisanych. Niestety, brakuje badań 
na ten temat. Jedną drogą w takim przypadku są etnograficzne badania terenowe i ich analiza. Nie jest to zadanie łatwe w obliczu odchodzenia najstarszego pokolenia depozytariuszy tradycji i niskiej transmisji przekazu międzypokoleniowego. Pomimo tych trudności dr Barbara Górnicka-Naszkiewicz, od ponad 15 lat badająca proces przemian tradycji kulturowej Kresowian w Głubczyckiem, w kwietniu 2023 roku podjęła się prac etnograficznych. Wywiady badawcze przeprowadziła według założeń z przedstawicielami najstarszego pokolenia i ich potom-kami (pierwsze pokolenie urodzone w Głubczyckiem). Udokumentowała też ręcznie spisane przez najstarsze pokolenie receptury wicyńskiego barszczu chrzanowego.


Trzeba podkreślić, że badana potrawa tradycyjna nie tylko istnieje w strefie pamięci, ale jest nieustannie przygotowywana z okazji świąt wielkanocnych. Wyjście w teren właśnie w tym czasie pozwoliło na przeprowadzenie wywiadów wzbogaconych o ocenę organoleptyczną potrawy (smak, zapach, konsystencja) i sposób podania. Taki ogląd umożliwił badanie zjawiska w naturalnie występującym kontekście. Celem badań było zarejestrowanie opowieści wspomnieniowych 
o przygotowywaniu barszczu 
i analiza procesu przemian potrawy, jaką jest wicyński barszcz kresowy wśród mieszkańców Nowej Wsi Głubczyckiej. 


Cały materiał badawczy zebrany 
i przeanalizowany przez dr Barbarę Górnicką-Naszkiewicz razem 
z wnioskiem Koła Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi Głubczyckiej został skierowany do Urzędu Marszałkowego w Opolu. Po roku Wicyński Barszcz Chrzanowy doczekał się rejestracji na Liście Produktów Tradycyjnych, z czego mieszkańcy Nowej Wsi bardzo się cieszą. Tym bardziej że w tym roku odbędzie się tam Zjazd Wicynian. 


<< Wróć do poprzedniej strony

Jedyni w regionie

Prowadzimy czasopismo niezależne!

Jedyna w regionie gazeta niezależna

Wydawana przez prywatną firmę, a więc nie jest finansowana z budżetu jakiejkolwiek politycznej instytucji. 

 

Interaktywne i nowoczesne medium

Nasza gazeta to nie tylko papier, ale także wydania elektroniczne, fanpage, możliwość obejrzenia materiałów filmowych i zdjęć poprzez korzystanie z QR Codów. Witryna i gazeta tworzą razem medium o nieograniczonych możliwościach!
 

E-wydania

Przesuń palcem w prawo by zobaczyć więcej

Głubczyce. Podaj dalej! (59)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 58
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej 57
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej!
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 55
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 54
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 53
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 52
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 51
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej 50 (marzec) 2024
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 49 (luty)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 48
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 47
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 46 (listopad)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej nr 45 (pażdziernik)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 44
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 43
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 42 (lipiec)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 41
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 40
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 39 (kwiecień)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 38 (marzec)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 37(luty)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 36 (styczeń)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 34
Pobierz Przeglądaj

Oferta Reklamowa





 

Reklama prasowa jest jednym z najlepszych sposobów komunikowania się różnych branż z rynkiem. Prasa lokalna jest bardzo dobrym medium dla utrzymania świadomości istnienia firmy lub produktu czy przedstawienia ciekawej oferty dużemu gronu odbiorców.

Nie trzeba nikogo przekonywać, że reklama prasowa jest niezwykle rozwiniętą formą reklamy o bardzo długich tradycjach. Na jej popularność niewątpliwie wpływa przeświadczenie, że słowo pisane jest bardziej wiarygodne i wzbudza mniej wątpliwości.Dodatkowo, ciekawe treści i duże zainteresowanie gazetą przekłada się na duże zainteresowanie reklamami w niej zawartymi. Za pośrednictwem prasy można docierać do konkretnej grupy odbiorców i przekazywać bardziej szczegółowe informacje niż w innych formach reklamy.

Przedsiębiorco, reklama w lokalnej prasie niezależnej to nie tylko Twój sukces. Pamiętaj, że kupując u nas usługę wspierasz wolne media i niezależne dziennikarstwo, tak potrzebne w naszym kraju i regionie…

Wszelkie prawa zastrzeżone 2024

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.   akceptuje