Nabór na zajęcia dla dzieci i młodzieży w Pracowni Wsparcia Edukacji

1 czerwca ruszyła rekrutacja na zajęcia językowe i artystyczne dla dzieci i młodzieży w roku szkolnym 2024/2025. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych do skorzystania z naszej oferty, która obejmuje
Czytaj dalej...

Drift Open w Kietrzu

Wielkimi krokami zbliża się największe wydarzenie motosportowo-kulturalno-rozrywkowe w regionie. Liga Drift Open powraca do Kietrza już po raz czwarty, aby zaserwować Wam niezapomniane show! Kolejny
Czytaj dalej...

Mamo, dla Ciebie jestem

26 maja w kościele oo. Franciszka-nów w Głubczycach odbył się koncert poetycko-muzyczny z okazji Dnia Matki w reżyserii Marii Farasiewicz. Koncert „Mamo, dla Ciebie jestem” dedykowany był Maryi –
Czytaj dalej...

Górnicka-Naszkiewicz Opolska Marka

Witamy, Głubczyce. Podaj dalej!  to bezpłatny miesięcznik społeczno-kulturalny wydawany w 4 000 egzemplarzy i rozprowadzany we wszystkich gminach powiatu głubczyckiego: Baborów, Branice, Głubczyce, Kietrz. W każdym numerze nasi Czytelnicy znajdą ważne informacje z regionu, relacje z lokalnych imprez, wiadomości o aktualnych działaniach prowadzonych w każdej z gmin. 

www.glubczyce.studiob24.pl jest integralną częścią gazety. Na tej witrynie umieszczane są newsy z regionu i materiały publikowane na łamach naszego miesięcznika. Jest to medium niezależne, dlatego zapraszamy wszystkie organizacje i samych mieszkańców do jego współtworzenia!

Głubczyce gazeta

Konkurs dzień dziecka Głubczyce

Głubczyce gazeta

Głubczyce gazeta

gazeta Głubczyce

bezpiecznie i twórczo

Głubczyce. Podaj dalej




Oddychaj czytstym powietrzem



Patronat Głubczyce

Pobierz wniosek o przyznanie naszego patronatu medialnego

Masz newsa?
Robisz coś ciekawego?
Napisz do nas: redakcja@gazeta.pl

 

WSPÓŁPRACA MEDIALNA




Troja Net

 

Wicyński Barsz Chrzanowy Produktem Tradycyjnym

Wicyński barszcz chrzanowy został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych dzięki badaniom etnograficznym i zaangażowaniu Koła Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi Głubczyckiej.

Subregion głubczycki to ciekawy tygiel kulinarny, jednak niewiele potraw z naszego regionu zostało wpisanych do rejestru produktów tradycyjnych. Szczególnie dotyczy to potraw o kresowym rodowodzie, które trudno znaleźć w źródłach pisanych. Niestety, brakuje badań 
na ten temat. Jedną drogą w takim przypadku są etnograficzne badania terenowe i ich analiza. Nie jest to zadanie łatwe w obliczu odchodzenia najstarszego pokolenia depozytariuszy tradycji i niskiej transmisji przekazu międzypokoleniowego. Pomimo tych trudności dr Barbara Górnicka-Naszkiewicz, od ponad 15 lat badająca proces przemian tradycji kulturowej Kresowian w Głubczyckiem, w kwietniu 2023 roku podjęła się prac etnograficznych. Wywiady badawcze przeprowadziła według założeń z przedstawicielami najstarszego pokolenia i ich potom-kami (pierwsze pokolenie urodzone w Głubczyckiem). Udokumentowała też ręcznie spisane przez najstarsze pokolenie receptury wicyńskiego barszczu chrzanowego.


Trzeba podkreślić, że badana potrawa tradycyjna nie tylko istnieje w strefie pamięci, ale jest nieustannie przygotowywana z okazji świąt wielkanocnych. Wyjście w teren właśnie w tym czasie pozwoliło na przeprowadzenie wywiadów wzbogaconych o ocenę organoleptyczną potrawy (smak, zapach, konsystencja) i sposób podania. Taki ogląd umożliwił badanie zjawiska w naturalnie występującym kontekście. Celem badań było zarejestrowanie opowieści wspomnieniowych 
o przygotowywaniu barszczu 
i analiza procesu przemian potrawy, jaką jest wicyński barszcz kresowy wśród mieszkańców Nowej Wsi Głubczyckiej. 


Cały materiał badawczy zebrany 
i przeanalizowany przez dr Barbarę Górnicką-Naszkiewicz razem 
z wnioskiem Koła Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi Głubczyckiej został skierowany do Urzędu Marszałkowego w Opolu. Po roku Wicyński Barszcz Chrzanowy doczekał się rejestracji na Liście Produktów Tradycyjnych, z czego mieszkańcy Nowej Wsi bardzo się cieszą. Tym bardziej że w tym roku odbędzie się tam Zjazd Wicynian. 


<< Wróć do poprzedniej strony

Sprawdź również




pORTAL gŁUBCZYCE


Nasi stali Reklamodawcy


mrówka


Cheops

skorpion




champion


skorpion

żabka



prosat

Ubezpieczenia

Szypuła








olmix Głubczyce Chmielewska-Nobis





 


magnolia
elegance głubczyce

Blukacz

rusztowania

dam bruk

jaśmin

Korepetycje Głubczyce


Cebe

łyczkowski

Dziękujemy, że jesteście z nami!

Gazeta Głubczyce. Podaj dalej!

Wicyński Barsz Chrzanowy Produktem Tradycyjnym

Wicyński barszcz chrzanowy został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych dzięki badaniom etnograficznym i zaangażowaniu Koła Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi Głubczyckiej.

Subregion głubczycki to ciekawy tygiel kulinarny, jednak niewiele potraw z naszego regionu zostało wpisanych do rejestru produktów tradycyjnych. Szczególnie dotyczy to potraw o kresowym rodowodzie, które trudno znaleźć w źródłach pisanych. Niestety, brakuje badań 
na ten temat. Jedną drogą w takim przypadku są etnograficzne badania terenowe i ich analiza. Nie jest to zadanie łatwe w obliczu odchodzenia najstarszego pokolenia depozytariuszy tradycji i niskiej transmisji przekazu międzypokoleniowego. Pomimo tych trudności dr Barbara Górnicka-Naszkiewicz, od ponad 15 lat badająca proces przemian tradycji kulturowej Kresowian w Głubczyckiem, w kwietniu 2023 roku podjęła się prac etnograficznych. Wywiady badawcze przeprowadziła według założeń z przedstawicielami najstarszego pokolenia i ich potom-kami (pierwsze pokolenie urodzone w Głubczyckiem). Udokumentowała też ręcznie spisane przez najstarsze pokolenie receptury wicyńskiego barszczu chrzanowego.


Trzeba podkreślić, że badana potrawa tradycyjna nie tylko istnieje w strefie pamięci, ale jest nieustannie przygotowywana z okazji świąt wielkanocnych. Wyjście w teren właśnie w tym czasie pozwoliło na przeprowadzenie wywiadów wzbogaconych o ocenę organoleptyczną potrawy (smak, zapach, konsystencja) i sposób podania. Taki ogląd umożliwił badanie zjawiska w naturalnie występującym kontekście. Celem badań było zarejestrowanie opowieści wspomnieniowych 
o przygotowywaniu barszczu 
i analiza procesu przemian potrawy, jaką jest wicyński barszcz kresowy wśród mieszkańców Nowej Wsi Głubczyckiej. 


Cały materiał badawczy zebrany 
i przeanalizowany przez dr Barbarę Górnicką-Naszkiewicz razem 
z wnioskiem Koła Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi Głubczyckiej został skierowany do Urzędu Marszałkowego w Opolu. Po roku Wicyński Barszcz Chrzanowy doczekał się rejestracji na Liście Produktów Tradycyjnych, z czego mieszkańcy Nowej Wsi bardzo się cieszą. Tym bardziej że w tym roku odbędzie się tam Zjazd Wicynian. 


<< Wróć do poprzedniej strony

Jedyni w regionie

Prowadzimy czasopismo niezależne!

Jedyna w regionie gazeta niezależna

Wydawana przez prywatną firmę, a więc nie jest finansowana z budżetu jakiejkolwiek politycznej instytucji. 

 

Interaktywne i nowoczesne medium

Nasza gazeta to nie tylko papier, ale także wydania elektroniczne, fanpage, możliwość obejrzenia materiałów filmowych i zdjęć poprzez korzystanie z QR Codów. Witryna i gazeta tworzą razem medium o nieograniczonych możliwościach!
 

E-wydania

Przesuń palcem w prawo by zobaczyć więcej

Głubczyce. Podaj dalej!
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 52
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 51
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej 50 (marzec) 2024
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 49 (luty)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 48
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 47
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 46 (listopad)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej nr 45 (pażdziernik)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 44
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 43
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 42 (lipiec)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 41
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 40
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 39 (kwiecień)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 38 (marzec)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 37(luty)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 36 (styczeń)
Pobierz Przeglądaj

Oferta Reklamowa





 

Reklama prasowa jest jednym z najlepszych sposobów komunikowania się różnych branż z rynkiem. Prasa lokalna jest bardzo dobrym medium dla utrzymania świadomości istnienia firmy lub produktu czy przedstawienia ciekawej oferty dużemu gronu odbiorców.

Nie trzeba nikogo przekonywać, że reklama prasowa jest niezwykle rozwiniętą formą reklamy o bardzo długich tradycjach. Na jej popularność niewątpliwie wpływa przeświadczenie, że słowo pisane jest bardziej wiarygodne i wzbudza mniej wątpliwości.Dodatkowo, ciekawe treści i duże zainteresowanie gazetą przekłada się na duże zainteresowanie reklamami w niej zawartymi. Za pośrednictwem prasy można docierać do konkretnej grupy odbiorców i przekazywać bardziej szczegółowe informacje niż w innych formach reklamy.

Przedsiębiorco, reklama w lokalnej prasie niezależnej to nie tylko Twój sukces. Pamiętaj, że kupując u nas usługę wspierasz wolne media i niezależne dziennikarstwo, tak potrzebne w naszym kraju i regionie…

Wszelkie prawa zastrzeżone 2024

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.   akceptuje