Smaczna i tańsza alternatywa – organizujemy przyjęcie komunijne w domu

Pierwsza komunia to niezwykły moment w życiu katolickich rodzin. Niemniej zorganizowanie przyjęcia komunijnego może być nieco stresujące. Aby móc w pełni cieszyć się tym dniem, warto wcześniej
Czytaj dalej...

Dzień bez śmiecenia

Dzień bez śmiecenia, obchodzony 11 maja, to kampania społeczna mająca na celu poruszać temat obchodzenia się z odpadami. Zarówno duże, dzikie wysypiska, jak i pojedyncze śmieci wyrzucane do
Czytaj dalej...

„Ogródki ze smakiem”. Wśród zwycięzców Przedszkole nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi im. Kubusia Puchatka w Głubczycach

25 kwietnia br. zakończyło się przyjmowanie zgłoszeń i oddawanie głosów na przedszkola, które przystąpiły do ogólnopolskiego konkursu „Ogródki ze smakiem”. Placówki rywalizowały o nagrodę główną –
Czytaj dalej...

Górnicka-Naszkiewicz Opolska Marka

Witamy, Głubczyce. Podaj dalej!  to bezpłatny miesięcznik społeczno-kulturalny wydawany w 4 000 egzemplarzy i rozprowadzany we wszystkich gminach powiatu głubczyckiego: Baborów, Branice, Głubczyce, Kietrz. W każdym numerze nasi Czytelnicy znajdą ważne informacje z regionu, relacje z lokalnych imprez, wiadomości o aktualnych działaniach prowadzonych w każdej z gmin. 

www.glubczyce.studiob24.pl jest integralną częścią gazety. Na tej witrynie umieszczane są newsy z regionu i materiały publikowane na łamach naszego miesięcznika. Jest to medium niezależne, dlatego zapraszamy wszystkie organizacje i samych mieszkańców do jego współtworzenia!

Głubczyce gazeta

Agro Głubczyce

Konkurs dzień dziecka Głubczyce

Głubczyce gazeta

Głubczyce gazeta

gazeta Głubczyce

bezpiecznie i twórczo

Głubczyce. Podaj dalej


Gryf Kietrz

dni kietrza

covid

Oddychaj czytstym powietrzem

półmaraton Kietrz

Maciej Siembieda Jacek Dolec

Patronat Głubczyce

Pobierz wniosek o przyznanie naszego patronatu medialnego

Masz newsa?
Robisz coś ciekawego?
Napisz do nas: redakcja@gazeta.pl

 

WSPÓŁPRACA MEDIALNA


Vanessa

Troja Net

Przepisy na karnawałowe pyszności

Karnawał to czas zabawy i radości. Z myślą o karnawałowych imprezach proponujemy 3 sprawdzone przepisy.


PĄCZKI

SKŁADNIKI
  • 500 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka (pojemność 250 ml)
  • Szczypta soli
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • Cukier waniliowy
  • Sól
  • Ok.40 dkg marmolady np. różanej
  • Olej lub smalec do smażenia
  • Cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
Do podgrzanego mleka (ma być dość ciepłe, ale nie gorące), dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na około 15 minut do czasu aż drożdże porządnie się spienią. W międzyczasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę (około 10 - 15 minut ucierania). Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać ubite jajka i wymieszać. Następnie dokładnie wyrobić ciasto (ręką przez około 15 - 20 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez 10 - 15 minut, ale na najmniejszych obrotach). Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 - 3 łyżki ciepłego mleka. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki. Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagnieść lub zmiksować ciasto do całkowitego połączenia się składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (np. blisko źródła ciepła, bez przeciągów) na około 1 lub 1 i 1/2 godziny, do czasu aż ciasto znacznie zwiększy objętość (najlepiej rośnie w dużych i szerokich miskach). Stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypać mąką, wyłożyć ciasto i powygniatać przez około 2 - 3 minuty pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczyć na niezbyt duży placek (o wymiarach około 25 x 30 cm i na wysokość około 2 cm), ostrą szklanką o średnicy około 6,5 cm wycinać kółka. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zagnieść, rozpłaszczyć i powycinać resztę krążków. Krążki rozłożyć równomiernie na stolnicy, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 - 45 minut do wyrośnięcia. Jeśli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę. Jeśli pączki będziemy nadziewać po usmażeniu, przekładamy marmoladę do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę. Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej (najlepiej długo i powoli, w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni. Przygotować 3 talerze wyłożone ręcznikami papierowymi oraz łyżkę cedzakową. Zrobić też lukier: do miski wsypać cukier puder i dodać 1 łyżkę wody, wymieszać, dodać jeszcze więcej wody (stopniowo) aż lukier będzie odpowiednio gęsty. Do lukru można dodać też smażoną skórkę pomarańczową. Wyrośnięte pączki wkładać na odpowiednio nagrzany olej (smażymy partiami, po około 5 pączków jednocześnie) i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe. Podczas smażenia regulować temperaturę oleju, aby drastycznie nie zwiększała się i nie obniżała. Paczki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Smażyć następne pączki jak poprzednio. Po usmażeniu wylać ostudzony olej, nie będzie już potrzebny. Pączki ostudzić i nadziewać marmoladą wciskając głęboko końcówkę szprycy i wyciskając pożądaną ilość nadzienia. Pączki maczać w lukrze (gdy będą jeszcze ciepłe - wówczas lukier ładnie się rozprowadzi) i posypać skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem (gdy pączki będą ostudzone).


CHRUST / FAWORKI

portal głubczycka gazeta

SKŁADNIKI
  • 5 żółtek
  • Ok. 1,5 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1 łyżka spirytusu
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder z wanilią do posypanie
PRZYGOTOWANIE
Na stolnicę wsypać mąkę, zrobić w środku dołek i wbijać po jednym żółtku, mieszając czubkiem noża. Wlać spirytus i wyrobić dość twarde ale elastyczne ciasto: gdy jest zbyt miękkie dosypać trochę mąki gdy jest zbyt twarde dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Po wyrobieniu wybić wałkiem, aż na powierzchni będą tworzyć się maleńkie pęcherzyki powietrza. W tym czasie rozgrzać mocno olej na głębokiej patelni. Odcinać po niewielkim kawałku ciasto, bardzo cienki rozwałkować. Nożem wyciąć paski a z nich prostokąty, jednak mniejsze niż średnica patelni. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przez które należy przełożyć jeden koniec ciasta. Do rozgrzanego oleju wkładać po kilka faworków i smażyć na złoty kolor przez około 30 do 60 sekund. Faworki układać na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
 

WRAPY

gazeta głubczycka

SKŁADNIKI
  • 5 tortilli
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Szczypta oregano
  • Papryka wędzona
  • Sól, pieprz
  • Kilka suszonych pomidorów
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • ¼ kapusty pekińskiej
SOS
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie zaczynamy od sosu. W miseczce mieszamy majonez, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Całość mieszamy za pomocą łyżki. Pierś z kurczaka marynujemy w papryce wędzonej oraz oregano a także czosnku wyciśniętym przez praskę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie grillujemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu pierś kroimy na małe kawałki i odkładamy do miseczki. Do osobnych miseczek dodajemy posiekane suszone pomidory oraz kapustę pekińską. Na placek tortilli rozsmarowujemy 1 lub 2 łyżeczki sosu czosnkowo – ziołowego, rozkładamy zgrillowanego kurczaka, łyżeczkę suszonych pomidorów, łyżeczkę kukurydzy i dodajemy 3 łyżeczki poszatkowanej kapusty. Zwijamy tortillę w rulon, zawijamy dość ciasno w folię spożywczą lub w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie wyciągamy tortillę i kroimy na połowę po skosie.


Materiał Partnera
 

<< Wróć do poprzedniej strony

Gazeta Głubczyce. Podaj dalej!

Przepisy na karnawałowe pyszności

Karnawał to czas zabawy i radości. Z myślą o karnawałowych imprezach proponujemy 3 sprawdzone przepisy.


PĄCZKI

SKŁADNIKI
  • 500 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka (pojemność 250 ml)
  • Szczypta soli
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • Cukier waniliowy
  • Sól
  • Ok.40 dkg marmolady np. różanej
  • Olej lub smalec do smażenia
  • Cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
Do podgrzanego mleka (ma być dość ciepłe, ale nie gorące), dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na około 15 minut do czasu aż drożdże porządnie się spienią. W międzyczasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę (około 10 - 15 minut ucierania). Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać ubite jajka i wymieszać. Następnie dokładnie wyrobić ciasto (ręką przez około 15 - 20 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez 10 - 15 minut, ale na najmniejszych obrotach). Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 - 3 łyżki ciepłego mleka. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki. Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagnieść lub zmiksować ciasto do całkowitego połączenia się składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (np. blisko źródła ciepła, bez przeciągów) na około 1 lub 1 i 1/2 godziny, do czasu aż ciasto znacznie zwiększy objętość (najlepiej rośnie w dużych i szerokich miskach). Stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypać mąką, wyłożyć ciasto i powygniatać przez około 2 - 3 minuty pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczyć na niezbyt duży placek (o wymiarach około 25 x 30 cm i na wysokość około 2 cm), ostrą szklanką o średnicy około 6,5 cm wycinać kółka. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zagnieść, rozpłaszczyć i powycinać resztę krążków. Krążki rozłożyć równomiernie na stolnicy, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 - 45 minut do wyrośnięcia. Jeśli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę. Jeśli pączki będziemy nadziewać po usmażeniu, przekładamy marmoladę do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę. Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej (najlepiej długo i powoli, w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni. Przygotować 3 talerze wyłożone ręcznikami papierowymi oraz łyżkę cedzakową. Zrobić też lukier: do miski wsypać cukier puder i dodać 1 łyżkę wody, wymieszać, dodać jeszcze więcej wody (stopniowo) aż lukier będzie odpowiednio gęsty. Do lukru można dodać też smażoną skórkę pomarańczową. Wyrośnięte pączki wkładać na odpowiednio nagrzany olej (smażymy partiami, po około 5 pączków jednocześnie) i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe. Podczas smażenia regulować temperaturę oleju, aby drastycznie nie zwiększała się i nie obniżała. Paczki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Smażyć następne pączki jak poprzednio. Po usmażeniu wylać ostudzony olej, nie będzie już potrzebny. Pączki ostudzić i nadziewać marmoladą wciskając głęboko końcówkę szprycy i wyciskając pożądaną ilość nadzienia. Pączki maczać w lukrze (gdy będą jeszcze ciepłe - wówczas lukier ładnie się rozprowadzi) i posypać skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem (gdy pączki będą ostudzone).


CHRUST / FAWORKI

portal głubczycka gazeta

SKŁADNIKI
  • 5 żółtek
  • Ok. 1,5 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1 łyżka spirytusu
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder z wanilią do posypanie
PRZYGOTOWANIE
Na stolnicę wsypać mąkę, zrobić w środku dołek i wbijać po jednym żółtku, mieszając czubkiem noża. Wlać spirytus i wyrobić dość twarde ale elastyczne ciasto: gdy jest zbyt miękkie dosypać trochę mąki gdy jest zbyt twarde dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Po wyrobieniu wybić wałkiem, aż na powierzchni będą tworzyć się maleńkie pęcherzyki powietrza. W tym czasie rozgrzać mocno olej na głębokiej patelni. Odcinać po niewielkim kawałku ciasto, bardzo cienki rozwałkować. Nożem wyciąć paski a z nich prostokąty, jednak mniejsze niż średnica patelni. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przez które należy przełożyć jeden koniec ciasta. Do rozgrzanego oleju wkładać po kilka faworków i smażyć na złoty kolor przez około 30 do 60 sekund. Faworki układać na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
 

WRAPY

gazeta głubczycka

SKŁADNIKI
  • 5 tortilli
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Szczypta oregano
  • Papryka wędzona
  • Sól, pieprz
  • Kilka suszonych pomidorów
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • ¼ kapusty pekińskiej
SOS
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie zaczynamy od sosu. W miseczce mieszamy majonez, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Całość mieszamy za pomocą łyżki. Pierś z kurczaka marynujemy w papryce wędzonej oraz oregano a także czosnku wyciśniętym przez praskę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie grillujemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu pierś kroimy na małe kawałki i odkładamy do miseczki. Do osobnych miseczek dodajemy posiekane suszone pomidory oraz kapustę pekińską. Na placek tortilli rozsmarowujemy 1 lub 2 łyżeczki sosu czosnkowo – ziołowego, rozkładamy zgrillowanego kurczaka, łyżeczkę suszonych pomidorów, łyżeczkę kukurydzy i dodajemy 3 łyżeczki poszatkowanej kapusty. Zwijamy tortillę w rulon, zawijamy dość ciasno w folię spożywczą lub w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie wyciągamy tortillę i kroimy na połowę po skosie.


Materiał Partnera
 

<< Wróć do poprzedniej strony

Jedyni w regionie

Prowadzimy czasopismo niezależne!

Jedyna w regionie gazeta niezależna

Wydawana przez prywatną firmę, a więc nie jest finansowana z budżetu jakiejkolwiek politycznej instytucji. 

 

Interaktywne i nowoczesne medium

Nasza gazeta to nie tylko papier, ale także wydania elektroniczne, fanpage, możliwość obejrzenia materiałów filmowych i zdjęć poprzez korzystanie z QR Codów. Witryna i gazeta tworzą razem medium o nieograniczonych możliwościach!
 

E-wydania

Przesuń palcem w prawo by zobaczyć więcej

Głubczyce. Podaj dalej! 28 (maj)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! nr 27 (kwiecień)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! nr 26 (marzec)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 25 (luty)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 25 (styczeń)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 23 (grudzień)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce 23 (grudzień)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 22 (listopad)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 21 (październik)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 20 (wrzesień)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 19 (sierpień)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 18 (lipiec
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 17 (czerwiec)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 16 (maj)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 15 (kwiecień)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 14 (marzec)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! nr 13 (luty)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! nr 12 (styczeń)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! nr 11 (grudzień)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! nr 10 (listopad)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! nr 9 (pażdziernik)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! nr 8 (wrzesień)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! nr 7 (sierpień)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! nr 6 (lipiec)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! nr 5 (czerwiec)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! nr 4 (maj)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! nr 3 (kwiecień)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! nr 2 (marzec)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! nr 1 (luty)
Pobierz Przeglądaj

Oferta Reklamowa





 

Reklama prasowa jest jednym z najlepszych sposobów komunikowania się różnych branż z rynkiem. Prasa lokalna jest bardzo dobrym medium dla utrzymania świadomości istnienia firmy lub produktu czy przedstawienia ciekawej oferty dużemu gronu odbiorców.

Nie trzeba nikogo przekonywać, że reklama prasowa jest niezwykle rozwiniętą formą reklamy o bardzo długich tradycjach. Na jej popularność niewątpliwie wpływa przeświadczenie, że słowo pisane jest bardziej wiarygodne i wzbudza mniej wątpliwości.Dodatkowo, ciekawe treści i duże zainteresowanie gazetą przekłada się na duże zainteresowanie reklamami w niej zawartymi. Za pośrednictwem prasy można docierać do konkretnej grupy odbiorców i przekazywać bardziej szczegółowe informacje niż w innych formach reklamy.

Przedsiębiorco, reklama w lokalnej prasie niezależnej to nie tylko Twój sukces. Pamiętaj, że kupując u nas usługę wspierasz wolne media i niezależne dziennikarstwo, tak potrzebne w naszym kraju i regionie…

Wszelkie prawa zastrzeżone 2022

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.   akceptuje