Misterium Krzyża

23 marca w Kościele pw. NNMP w Głubczycach odbył się spektakl słowno-muzyczny w reżyserii Marii Farasiewicz. Wielkopostne widowisko zaskakiwało swoją ciekawą formą. To nowe przedsięwzięcie pod
Czytaj dalej...

Wystawa nie z tej ziemi

W Miejskiej i Gminnej Bibliotece Publicznej w Głubczycach można było obejrzeć wystawę Tomasz Jepiszko „Nie z tej ziemi – czyli o tym, jak fascynacje z dzieciństwa zmieniają się w dorosłe pasje”. W
Czytaj dalej...

Bieg Tropem Wilczym

3 marca stu uczestników wystartowało w Biegu Tropem Wilczym w miejscowości KrÓlowe. Podobny bieg miał również miejsce w Kietrzu. To już 10 edycja biegu, w którym rywalizacja sportowa ustępuje miejsca
Czytaj dalej...

Górnicka-Naszkiewicz Opolska Marka

Witamy, Głubczyce. Podaj dalej!  to bezpłatny miesięcznik społeczno-kulturalny wydawany w 4 000 egzemplarzy i rozprowadzany we wszystkich gminach powiatu głubczyckiego: Baborów, Branice, Głubczyce, Kietrz. W każdym numerze nasi Czytelnicy znajdą ważne informacje z regionu, relacje z lokalnych imprez, wiadomości o aktualnych działaniach prowadzonych w każdej z gmin. 

www.glubczyce.studiob24.pl jest integralną częścią gazety. Na tej witrynie umieszczane są newsy z regionu i materiały publikowane na łamach naszego miesięcznika. Jest to medium niezależne, dlatego zapraszamy wszystkie organizacje i samych mieszkańców do jego współtworzenia!

Głubczyce gazeta

Konkurs dzień dziecka Głubczyce

Głubczyce gazeta

Głubczyce gazeta

gazeta Głubczyce

bezpiecznie i twórczo

Głubczyce. Podaj dalej




Oddychaj czytstym powietrzem



Patronat Głubczyce

Pobierz wniosek o przyznanie naszego patronatu medialnego

Masz newsa?
Robisz coś ciekawego?
Napisz do nas: redakcja@gazeta.pl

 

WSPÓŁPRACA MEDIALNA




Troja Net

 

Prawdziwie włoska pizza bez wychodzenia z domu? 3 nietypowe przepisy

Z badań przeprowadzonych przez Instytut Badań Pollster wynika, że 96% Polaków lubi najpopularniejsze włoskie danie. Co więcej, ponad dwie trzecie osób sięga po nie w domu. Wygląda na to, że niemal wszyscy uwielbiamy ten okrągły placek z aromatycznymi składnikami na górze i ciągnącym się serem. Pizzę, bo o niej mowa, możemy przygotować, wykorzystując w tym celu wszystkie dodatki, które lubimy najbardziej. Co więcej, ta w gruncie rzeczy prosta i niewymagająca potrawa, potrafi zadowolić podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.


Domowa pizza - jesz tak, jak lubisz

Jeśli dotychczas wybierałeś się do włoskiej restauracji, aby zjeść pizzę idealną, to właśnie nadszedł moment, aby przypomnieć sobie jej ulubione warianty i samodzielnie przygotować w domu. Zapomnij też o pizzy na dowóz. Przecież każdy wie, że najlepiej smakuje, kiedy jest wyjęta prosto z pieca, a w jej smaku nie wyczujesz zapachu kartonowego pudełka. Przygotowanie pizzy w domu ma wiele zalet. Począwszy od możliwości wykorzystania tylko tych składników, które lubisz, aż po pewność, że dokładnie wiesz, co trafiło na twój talerz.
Zimowe wieczory to także świetna okazja do eksperymentów. Domowa pizza nie kończy się na pieczarkach, szynce konserwowej i serze. Możesz zaszaleć i bawić się różnymi smakami, tworząc mniej oczywiste kompozycje, które zachwycą twoich domowników i gości.


Minimalizm i basta?

Włoska kuchnia charakteryzuje się minimalizmem i prostotą. Smak nie jest efektem ogromnej ilości składników, a wynikiem ich jakości. To podstawa, by stworzyć smaczną domową pizzę. Dobrej jakości pomidory i oliwa, świeżo mielony pieprz i prawdziwa mozzarella są połową sukcesu. Nie oszczędzaj na składnikach i raczej unikaj tych z marketu. Po pierwsze, mnóstwo w nich chemii, po drugie – smakiem nigdy nie dorównają produktom z wyższej półki.
Pizza nie istnieje bez ciasta. Jego przygotowanie jest łatwe i nie wymaga ogromnej wiedzy kulinarnej. Problemem może okazać się idealny poziom wypieczenia. Włosi korzystają z pieców opalanych drewnem, ale w domowych warunkach to rozwiązanie nie wchodzi w grę. Z pomocą przychodzi np. piec do pizzy od Ariete.


Piec do pizzy w Twoim domu

Ogromne znaczenie w przypadku pieca do pizzy ma temperatura pieczenia. Pizza w rzymskim stylu serwowana jest na cienkim cieście, które nie wymaga tak długiej obróbki termicznej. Pizza neapolitańska jest grubsza i będzie potrzebowała więcej czasu, aby ciasto w środku nie wyszło surowe. - Niezależnie od tego, jaki wariant preferujemy, piec do pizzy z pięciostopniową regulacją temperatury i kamienną płytą poradzi sobie z tym zadaniem. Ciasto wyjdzie idealne, czyli chrupiące z brzegu i miękkie w środku. – zapewnia Michał Obalewski, Prezes Gero Sp. z o.o., będącej w Polsce wyłącznym dystrybutorem marki Ariete.
Wybierając urządzenie do domowego pieczenia pizzy warto zwrócić uwagę nie tylko na temperaturę pieczenia, ale również na dodatkowe jego funkcje. „Timer 30 min., płyta o średnicy 33 cm oraz wysoka temperatura pieczenia - wynosząca aż 400ºC, umożliwia nie tylko pieczenie, ale także odgrzewanie i podgrzewanie innych dań.” – podsumowuje przedstawiciel marki Ariete.
Kiedy już znasz podstawy przygotowywania domowej pizzy, możesz oddać się kulinarnemu szaleństwu. Taka klasyczna i bardziej tradycyjna pizza jest smaczna i dobrze sprawdza się na początku przygody, ale z czasem może się znudzić. A warto pamiętać, że ten kawałek ciasta początkowo obkładano wyłącznie składnikami, które akurat były pod ręką!
Te nieoczywiste dodatki - jajka w różnej formie, grzyby, gruszki, ryby i owoce morza, groszek - mogą zupełnie odmienić charakter dania. Jeśli chcesz serwować domową pizzę dzieciom, możesz przygotować wariant na słodko. Jeżeli masz piekarnik lub piec do pizzy i potrafisz przygotować ciasto, jedynym ograniczeniem jest twoja wyobraźnia.

Głubczyce gazeta

Brakuje ci pomysłu? Koniecznie sprawdź nasze propozycje na prostą i nietuzinkową pizzę, którą bez problemu przygotujesz w domu!

Pizza bianca z borowikami i kurkami
Ciasto:
  • Drożdże - 10 g,
  • 330 ml wody,
  • 560 g mąki pszennej,
  • Pół łyżeczki soli.
Biały sos:
  • 300 ml mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • Mieszanka startych żółtych serów – ok. jedna szklanka,
  • Dwie łyżki startego parmezanu,
  • Szczypta czosnku granulowanego i świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • Sól do smaku.
Dodatki:
  • 250 g świeżych leśnych grzybów. Świetnie sprawdzają się borowiki i kurki, ale kompozycja może być dowolna.
Przygotowanie:
Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy klasyczną zasmażkę. Dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Do sosu dodajemy 2/3 porcji tartego żółtego sera, cały parmezan i przyprawy. Na powierzchni rozwałkowanego ciasto rozsmarowujemy sos, a na nim układamy grzyby. Całość przekładamy do pieca do pizzy. Do dekoracji możemy wykorzystać listki świeżej bazylii albo odrobinę pietruszki.
 
Pizza z serem pleśniowym i gruszkami
Ciasto:
  • Drożdże - 10 g,
  • 330 ml wody,
  • 560 g mąki pszennej,
  • Pół łyżeczki soli.
Dodatki:
  • 150 g gorgonzoli albo innego miękkiego sera pleśniowego,
  • 200 g mozzarelli,
  • 2 gruszki – najlepiej wybierać spośród tych twardych,
  • Posiekane orzechy włoskie, około 3 łyżek,
  • 2 jajka,
  • Oregano.
Gruszkę kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy na cienkie plasterki. Mozzarelle i gorgonzolę rozdrabniamy na mniejsze kawałki, wtedy ser równomiernie się rozpuści. Na rozwałkowane ciasto wykładamy najpierw ser, następnie gruszkę i całość posypujemy orzechami włoskimi. Na środek wybijamy dwa jajka i przekładamy do piec do pizzy. Po wyjęciu pizzy możemy posypać ją świeżą rukolą i skropić odrobiną oliwy z oliwek.
 
Pizza na słodko
Ciasto:
  • Drożdże - 10 g,
  • 330 ml wody,
  • 560 g mąki pszennej,
  • Pół łyżeczki soli.
Dodatki:
  • 150 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • Miękkie owoce, takie jakie lubimy najbardziej: brzoskwinie, morele, kiwi, śliwki, maliny, jeżyny, truskawki itp.
Owoce kroimy na mniejsze części. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem oraz wanilią i tak przygotowaną masą smarujemy wierzch rozwałkowanego ciasta. Na górę wykładamy owoce i wsadzamy do pieca. Po wyjęciu pizzę możemy polać syropem klonowym albo przygotować domowy sos czekoladowy.

Materiał Partnera
 

 

<< Wróć do poprzedniej strony

Sprawdź również




pORTAL gŁUBCZYCE


Nasi stali Reklamodawcy


mrówka


Cheops

skorpion




champion


skorpion

żabka



prosat

Ubezpieczenia

Szypuła








olmix Głubczyce Chmielewska-Nobis





 


magnolia
elegance głubczyce

Blukacz

rusztowania

dam bruk

jaśmin

Korepetycje Głubczyce


Cebe

łyczkowski

Dziękujemy, że jesteście z nami!

Gazeta Głubczyce. Podaj dalej!

Prawdziwie włoska pizza bez wychodzenia z domu? 3 nietypowe przepisy

Z badań przeprowadzonych przez Instytut Badań Pollster wynika, że 96% Polaków lubi najpopularniejsze włoskie danie. Co więcej, ponad dwie trzecie osób sięga po nie w domu. Wygląda na to, że niemal wszyscy uwielbiamy ten okrągły placek z aromatycznymi składnikami na górze i ciągnącym się serem. Pizzę, bo o niej mowa, możemy przygotować, wykorzystując w tym celu wszystkie dodatki, które lubimy najbardziej. Co więcej, ta w gruncie rzeczy prosta i niewymagająca potrawa, potrafi zadowolić podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.


Domowa pizza - jesz tak, jak lubisz

Jeśli dotychczas wybierałeś się do włoskiej restauracji, aby zjeść pizzę idealną, to właśnie nadszedł moment, aby przypomnieć sobie jej ulubione warianty i samodzielnie przygotować w domu. Zapomnij też o pizzy na dowóz. Przecież każdy wie, że najlepiej smakuje, kiedy jest wyjęta prosto z pieca, a w jej smaku nie wyczujesz zapachu kartonowego pudełka. Przygotowanie pizzy w domu ma wiele zalet. Począwszy od możliwości wykorzystania tylko tych składników, które lubisz, aż po pewność, że dokładnie wiesz, co trafiło na twój talerz.
Zimowe wieczory to także świetna okazja do eksperymentów. Domowa pizza nie kończy się na pieczarkach, szynce konserwowej i serze. Możesz zaszaleć i bawić się różnymi smakami, tworząc mniej oczywiste kompozycje, które zachwycą twoich domowników i gości.


Minimalizm i basta?

Włoska kuchnia charakteryzuje się minimalizmem i prostotą. Smak nie jest efektem ogromnej ilości składników, a wynikiem ich jakości. To podstawa, by stworzyć smaczną domową pizzę. Dobrej jakości pomidory i oliwa, świeżo mielony pieprz i prawdziwa mozzarella są połową sukcesu. Nie oszczędzaj na składnikach i raczej unikaj tych z marketu. Po pierwsze, mnóstwo w nich chemii, po drugie – smakiem nigdy nie dorównają produktom z wyższej półki.
Pizza nie istnieje bez ciasta. Jego przygotowanie jest łatwe i nie wymaga ogromnej wiedzy kulinarnej. Problemem może okazać się idealny poziom wypieczenia. Włosi korzystają z pieców opalanych drewnem, ale w domowych warunkach to rozwiązanie nie wchodzi w grę. Z pomocą przychodzi np. piec do pizzy od Ariete.


Piec do pizzy w Twoim domu

Ogromne znaczenie w przypadku pieca do pizzy ma temperatura pieczenia. Pizza w rzymskim stylu serwowana jest na cienkim cieście, które nie wymaga tak długiej obróbki termicznej. Pizza neapolitańska jest grubsza i będzie potrzebowała więcej czasu, aby ciasto w środku nie wyszło surowe. - Niezależnie od tego, jaki wariant preferujemy, piec do pizzy z pięciostopniową regulacją temperatury i kamienną płytą poradzi sobie z tym zadaniem. Ciasto wyjdzie idealne, czyli chrupiące z brzegu i miękkie w środku. – zapewnia Michał Obalewski, Prezes Gero Sp. z o.o., będącej w Polsce wyłącznym dystrybutorem marki Ariete.
Wybierając urządzenie do domowego pieczenia pizzy warto zwrócić uwagę nie tylko na temperaturę pieczenia, ale również na dodatkowe jego funkcje. „Timer 30 min., płyta o średnicy 33 cm oraz wysoka temperatura pieczenia - wynosząca aż 400ºC, umożliwia nie tylko pieczenie, ale także odgrzewanie i podgrzewanie innych dań.” – podsumowuje przedstawiciel marki Ariete.
Kiedy już znasz podstawy przygotowywania domowej pizzy, możesz oddać się kulinarnemu szaleństwu. Taka klasyczna i bardziej tradycyjna pizza jest smaczna i dobrze sprawdza się na początku przygody, ale z czasem może się znudzić. A warto pamiętać, że ten kawałek ciasta początkowo obkładano wyłącznie składnikami, które akurat były pod ręką!
Te nieoczywiste dodatki - jajka w różnej formie, grzyby, gruszki, ryby i owoce morza, groszek - mogą zupełnie odmienić charakter dania. Jeśli chcesz serwować domową pizzę dzieciom, możesz przygotować wariant na słodko. Jeżeli masz piekarnik lub piec do pizzy i potrafisz przygotować ciasto, jedynym ograniczeniem jest twoja wyobraźnia.

Głubczyce gazeta

Brakuje ci pomysłu? Koniecznie sprawdź nasze propozycje na prostą i nietuzinkową pizzę, którą bez problemu przygotujesz w domu!

Pizza bianca z borowikami i kurkami
Ciasto:
  • Drożdże - 10 g,
  • 330 ml wody,
  • 560 g mąki pszennej,
  • Pół łyżeczki soli.
Biały sos:
  • 300 ml mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • Mieszanka startych żółtych serów – ok. jedna szklanka,
  • Dwie łyżki startego parmezanu,
  • Szczypta czosnku granulowanego i świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • Sól do smaku.
Dodatki:
  • 250 g świeżych leśnych grzybów. Świetnie sprawdzają się borowiki i kurki, ale kompozycja może być dowolna.
Przygotowanie:
Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy klasyczną zasmażkę. Dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Do sosu dodajemy 2/3 porcji tartego żółtego sera, cały parmezan i przyprawy. Na powierzchni rozwałkowanego ciasto rozsmarowujemy sos, a na nim układamy grzyby. Całość przekładamy do pieca do pizzy. Do dekoracji możemy wykorzystać listki świeżej bazylii albo odrobinę pietruszki.
 
Pizza z serem pleśniowym i gruszkami
Ciasto:
  • Drożdże - 10 g,
  • 330 ml wody,
  • 560 g mąki pszennej,
  • Pół łyżeczki soli.
Dodatki:
  • 150 g gorgonzoli albo innego miękkiego sera pleśniowego,
  • 200 g mozzarelli,
  • 2 gruszki – najlepiej wybierać spośród tych twardych,
  • Posiekane orzechy włoskie, około 3 łyżek,
  • 2 jajka,
  • Oregano.
Gruszkę kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy na cienkie plasterki. Mozzarelle i gorgonzolę rozdrabniamy na mniejsze kawałki, wtedy ser równomiernie się rozpuści. Na rozwałkowane ciasto wykładamy najpierw ser, następnie gruszkę i całość posypujemy orzechami włoskimi. Na środek wybijamy dwa jajka i przekładamy do piec do pizzy. Po wyjęciu pizzy możemy posypać ją świeżą rukolą i skropić odrobiną oliwy z oliwek.
 
Pizza na słodko
Ciasto:
  • Drożdże - 10 g,
  • 330 ml wody,
  • 560 g mąki pszennej,
  • Pół łyżeczki soli.
Dodatki:
  • 150 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • Miękkie owoce, takie jakie lubimy najbardziej: brzoskwinie, morele, kiwi, śliwki, maliny, jeżyny, truskawki itp.
Owoce kroimy na mniejsze części. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem oraz wanilią i tak przygotowaną masą smarujemy wierzch rozwałkowanego ciasta. Na górę wykładamy owoce i wsadzamy do pieca. Po wyjęciu pizzę możemy polać syropem klonowym albo przygotować domowy sos czekoladowy.

Materiał Partnera
 

 

<< Wróć do poprzedniej strony

Jedyni w regionie

Prowadzimy czasopismo niezależne!

Jedyna w regionie gazeta niezależna

Wydawana przez prywatną firmę, a więc nie jest finansowana z budżetu jakiejkolwiek politycznej instytucji. 

 

Interaktywne i nowoczesne medium

Nasza gazeta to nie tylko papier, ale także wydania elektroniczne, fanpage, możliwość obejrzenia materiałów filmowych i zdjęć poprzez korzystanie z QR Codów. Witryna i gazeta tworzą razem medium o nieograniczonych możliwościach!
 

E-wydania

Przesuń palcem w prawo by zobaczyć więcej

Głubczyce. Podaj dalej! 51
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej 50 (marzec) 2024
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 49 (luty)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 48
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 47
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 46 (listopad)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej nr 45 (pażdziernik)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 44
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 43
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 42 (lipiec)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 41
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 40
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 39 (kwiecień)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 38 (marzec)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 37(luty)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 36 (styczeń)
Pobierz Przeglądaj

Oferta Reklamowa





 

Reklama prasowa jest jednym z najlepszych sposobów komunikowania się różnych branż z rynkiem. Prasa lokalna jest bardzo dobrym medium dla utrzymania świadomości istnienia firmy lub produktu czy przedstawienia ciekawej oferty dużemu gronu odbiorców.

Nie trzeba nikogo przekonywać, że reklama prasowa jest niezwykle rozwiniętą formą reklamy o bardzo długich tradycjach. Na jej popularność niewątpliwie wpływa przeświadczenie, że słowo pisane jest bardziej wiarygodne i wzbudza mniej wątpliwości.Dodatkowo, ciekawe treści i duże zainteresowanie gazetą przekłada się na duże zainteresowanie reklamami w niej zawartymi. Za pośrednictwem prasy można docierać do konkretnej grupy odbiorców i przekazywać bardziej szczegółowe informacje niż w innych formach reklamy.

Przedsiębiorco, reklama w lokalnej prasie niezależnej to nie tylko Twój sukces. Pamiętaj, że kupując u nas usługę wspierasz wolne media i niezależne dziennikarstwo, tak potrzebne w naszym kraju i regionie…

Wszelkie prawa zastrzeżone 2024

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.   akceptuje