Misterium Krzyża

23 marca w Kościele pw. NNMP w Głubczycach odbył się spektakl słowno-muzyczny w reżyserii Marii Farasiewicz. Wielkopostne widowisko zaskakiwało swoją ciekawą formą. To nowe przedsięwzięcie pod
Czytaj dalej...

Wystawa nie z tej ziemi

W Miejskiej i Gminnej Bibliotece Publicznej w Głubczycach można było obejrzeć wystawę Tomasz Jepiszko „Nie z tej ziemi – czyli o tym, jak fascynacje z dzieciństwa zmieniają się w dorosłe pasje”. W
Czytaj dalej...

Bieg Tropem Wilczym

3 marca stu uczestników wystartowało w Biegu Tropem Wilczym w miejscowości KrÓlowe. Podobny bieg miał również miejsce w Kietrzu. To już 10 edycja biegu, w którym rywalizacja sportowa ustępuje miejsca
Czytaj dalej...

Górnicka-Naszkiewicz Opolska Marka

Witamy, Głubczyce. Podaj dalej!  to bezpłatny miesięcznik społeczno-kulturalny wydawany w 4 000 egzemplarzy i rozprowadzany we wszystkich gminach powiatu głubczyckiego: Baborów, Branice, Głubczyce, Kietrz. W każdym numerze nasi Czytelnicy znajdą ważne informacje z regionu, relacje z lokalnych imprez, wiadomości o aktualnych działaniach prowadzonych w każdej z gmin. 

www.glubczyce.studiob24.pl jest integralną częścią gazety. Na tej witrynie umieszczane są newsy z regionu i materiały publikowane na łamach naszego miesięcznika. Jest to medium niezależne, dlatego zapraszamy wszystkie organizacje i samych mieszkańców do jego współtworzenia!

Głubczyce gazeta

Konkurs dzień dziecka Głubczyce

Głubczyce gazeta

Głubczyce gazeta

gazeta Głubczyce

bezpiecznie i twórczo

Głubczyce. Podaj dalej




Oddychaj czytstym powietrzem



Patronat Głubczyce

Pobierz wniosek o przyznanie naszego patronatu medialnego

Masz newsa?
Robisz coś ciekawego?
Napisz do nas: redakcja@gazeta.pl

 

WSPÓŁPRACA MEDIALNA




Troja Net

 

Kreatywne i przepyszne oczekiwanie na święta

Chyba wszyscy kochamy święta Bożego Narodzenia. Dlatego chcemy, by ich magia zagościła w naszych domach przed wigilią. Atmosferę świąt możemy wyczarować, spędzając czas w sposób twórczy i oryginalny. Odrobina fantazji wystarczy, by kuchnia zamieniła się w krainę pełną przygód i aromatów, przywołujących najmilsze wspomnienia z dzieciństwa.

 

W święta każdy może być dzieckiem!

Święta Bożego Narodzenia rządzą się swoimi prawami. Króluje w nich atmosfera magii i tajemniczości. Świadczy o tym chociażby popularność kalendarzy adwentowych, umilających czas oczekiwania na pierwszą wigilijną gwiazdkę. Każde okienko kryje w sobie niespodziankę, którą dodatkowo możemy spersonalizować, czyli dobrać pod kątem zainteresowań i fascynacji nie tylko małego odkrywcy.
Nic tak nie umila czasu oczekiwania, jak aromatyczne słodycze, dlatego w wielu domach nieodłączną częścią świątecznych przygotowań jest wypiek korzennych pierniczków. Oryginalnym pomysłem na przepiękne pierniczki jest wykrawanie w ciasteczkach otworów, do których wkładamy przed pieczeniem kolorowe landrynki. Temperatura rozgrzanego piekarnika sprawia, że cukierki rozpuszczają się, tworząc z pierniczków słodkie witraże, które przepięknie prezentują się na choince.


Podaruj innym magię świąt

Święta to czas dawania – prezentów, uwagi, czy wspólnie spędzanego czasu. Podarunki, które zostały przygotowane własnymi rękami, prosto z serca, mają największą wartość i na długo pozostają w naszej pamięci. Domowe przetwory czy łakocie w małych słoiczkach, z pewnością umilą niejeden zimowy wieczór.
- Ciekawym pomysłem na kulinarne podarunki są likiery z użyciem mleka skondensowanego – podpowiada Ewa Polińska, MSM Mońki. - Można je przygotować zarówno w wersji z alkoholem dla dorosłych, jak i z aromatem waniliowym lub czekoladą dla dzieci. Taka buteleczka, ozdobiona gałązką jodły i czerwoną lub złotą wstążeczką, z pewnością ucieszy każdego łasucha.
Jeśli lubisz gotować lub piec, Boże Narodzenie to świetny czas na uwolnienie zalegających pokładów kreatywności. Pamiętaj jednak o tym, by przygotowywać łakocie, których nie trzeba natychmiast zjadać i które mogą bezpiecznie czekać w pudełeczkach lub słoiczkach na czas „po świętach”. Tuż przed wigilią kupujemy z reguły zbyt dużo jedzenia. Dlatego podarowanie dodatkowych artykułów spożywczych z krótkim terminem przydatności do spożycia może nie być najlepszym pomysłem.
Ponieważ coraz więcej osób jest na dietach wykluczających określone składniki czy produkty, warto uwzględnić ten fakt układając świąteczne menu. W ramach podpowiedzi, pod artykułem proponujemy przepis na świąteczne ciasto bez glutenu.


Święta – zrób to sam!

Kilkanaście godzin przed wieczerzą wigilijna to w większości domów najbardziej nerwowy czas w roku. Zupełnie niepotrzebnie. Przecież wspólne przygotowywanie świątecznych przysmaków może być prawdziwą frajdą, łączącą pokolenia. Grunt to odpowiednie podejście.
- Dzieci mogą być wspaniałymi pomocnikami. Warto dawać im jak najwięcej okazji, by mogły się wykazać – np. mieszając jajka z przestudzonym masłem czy inne składniki. - podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Pozwalając dzieciom na swobodę w kuchni, a jednocześnie pokazując im, jak prawidłowo obchodzić się z poszczególnymi produktami, uczymy ich nie tylko przygotowywania potraw, ale także szacunku do jedzenia i osób przyrządzających posiłki.
Wieczerza wigilijna nie musi być idealna. Od perfekcji serwowanych potraw dużo ważniejsza jest atmosfera, która towarzyszy ich przyrządzaniu i wspólnemu spożywaniu. Coraz więcej osób dostrzega wartość tzw. uważnego gotowania, które poza przygotowywaniem potraw, wypełniają wspólne rozmowy, wspomnienia czy rodzinne anegdoty.


gazeta głubczycka

Przepis na świąteczne ciasto bez glutenu

 
Składniki:
- 200 g daktyli bez pestek,
- 250 ml ciepłej kawy (ew. wody),
- 1 łyżeczka sody,
- 85 g rozpuszczonego masła MSM Mońki,
- 90 g mąki kokosowej (lub 170 g mąki bezglutenowej),
- 100 g cukru trzcinowego,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej.
- po 50 g bakalii: orzechy, rodzynki, migdały.
 
Wykonanie:
Daktyle kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondla, zalewamy kawą i gotujemy około 15 minut. Do masy dodajemy łyżeczkę sody i miksujemy na gładko. Do misy miksera planetarnego dodajemy mąkę, cukier i przyprawy. Mieszamy jajka i przestudzone masło. Łączymy suche składniki z mokrymi i mieszamy, po chwili dodajemy do wymieszania bakalie. Całość przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.


Materiał Partnera

<< Wróć do poprzedniej strony

Sprawdź również




pORTAL gŁUBCZYCE


Nasi stali Reklamodawcy


mrówka


Cheops

skorpion




champion


skorpion

żabka



prosat

Ubezpieczenia

Szypuła








olmix Głubczyce Chmielewska-Nobis





 


magnolia
elegance głubczyce

Blukacz

rusztowania

dam bruk

jaśmin

Korepetycje Głubczyce


Cebe

łyczkowski

Dziękujemy, że jesteście z nami!

Gazeta Głubczyce. Podaj dalej!

Kreatywne i przepyszne oczekiwanie na święta

Chyba wszyscy kochamy święta Bożego Narodzenia. Dlatego chcemy, by ich magia zagościła w naszych domach przed wigilią. Atmosferę świąt możemy wyczarować, spędzając czas w sposób twórczy i oryginalny. Odrobina fantazji wystarczy, by kuchnia zamieniła się w krainę pełną przygód i aromatów, przywołujących najmilsze wspomnienia z dzieciństwa.

 

W święta każdy może być dzieckiem!

Święta Bożego Narodzenia rządzą się swoimi prawami. Króluje w nich atmosfera magii i tajemniczości. Świadczy o tym chociażby popularność kalendarzy adwentowych, umilających czas oczekiwania na pierwszą wigilijną gwiazdkę. Każde okienko kryje w sobie niespodziankę, którą dodatkowo możemy spersonalizować, czyli dobrać pod kątem zainteresowań i fascynacji nie tylko małego odkrywcy.
Nic tak nie umila czasu oczekiwania, jak aromatyczne słodycze, dlatego w wielu domach nieodłączną częścią świątecznych przygotowań jest wypiek korzennych pierniczków. Oryginalnym pomysłem na przepiękne pierniczki jest wykrawanie w ciasteczkach otworów, do których wkładamy przed pieczeniem kolorowe landrynki. Temperatura rozgrzanego piekarnika sprawia, że cukierki rozpuszczają się, tworząc z pierniczków słodkie witraże, które przepięknie prezentują się na choince.


Podaruj innym magię świąt

Święta to czas dawania – prezentów, uwagi, czy wspólnie spędzanego czasu. Podarunki, które zostały przygotowane własnymi rękami, prosto z serca, mają największą wartość i na długo pozostają w naszej pamięci. Domowe przetwory czy łakocie w małych słoiczkach, z pewnością umilą niejeden zimowy wieczór.
- Ciekawym pomysłem na kulinarne podarunki są likiery z użyciem mleka skondensowanego – podpowiada Ewa Polińska, MSM Mońki. - Można je przygotować zarówno w wersji z alkoholem dla dorosłych, jak i z aromatem waniliowym lub czekoladą dla dzieci. Taka buteleczka, ozdobiona gałązką jodły i czerwoną lub złotą wstążeczką, z pewnością ucieszy każdego łasucha.
Jeśli lubisz gotować lub piec, Boże Narodzenie to świetny czas na uwolnienie zalegających pokładów kreatywności. Pamiętaj jednak o tym, by przygotowywać łakocie, których nie trzeba natychmiast zjadać i które mogą bezpiecznie czekać w pudełeczkach lub słoiczkach na czas „po świętach”. Tuż przed wigilią kupujemy z reguły zbyt dużo jedzenia. Dlatego podarowanie dodatkowych artykułów spożywczych z krótkim terminem przydatności do spożycia może nie być najlepszym pomysłem.
Ponieważ coraz więcej osób jest na dietach wykluczających określone składniki czy produkty, warto uwzględnić ten fakt układając świąteczne menu. W ramach podpowiedzi, pod artykułem proponujemy przepis na świąteczne ciasto bez glutenu.


Święta – zrób to sam!

Kilkanaście godzin przed wieczerzą wigilijna to w większości domów najbardziej nerwowy czas w roku. Zupełnie niepotrzebnie. Przecież wspólne przygotowywanie świątecznych przysmaków może być prawdziwą frajdą, łączącą pokolenia. Grunt to odpowiednie podejście.
- Dzieci mogą być wspaniałymi pomocnikami. Warto dawać im jak najwięcej okazji, by mogły się wykazać – np. mieszając jajka z przestudzonym masłem czy inne składniki. - podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Pozwalając dzieciom na swobodę w kuchni, a jednocześnie pokazując im, jak prawidłowo obchodzić się z poszczególnymi produktami, uczymy ich nie tylko przygotowywania potraw, ale także szacunku do jedzenia i osób przyrządzających posiłki.
Wieczerza wigilijna nie musi być idealna. Od perfekcji serwowanych potraw dużo ważniejsza jest atmosfera, która towarzyszy ich przyrządzaniu i wspólnemu spożywaniu. Coraz więcej osób dostrzega wartość tzw. uważnego gotowania, które poza przygotowywaniem potraw, wypełniają wspólne rozmowy, wspomnienia czy rodzinne anegdoty.


gazeta głubczycka

Przepis na świąteczne ciasto bez glutenu

 
Składniki:
- 200 g daktyli bez pestek,
- 250 ml ciepłej kawy (ew. wody),
- 1 łyżeczka sody,
- 85 g rozpuszczonego masła MSM Mońki,
- 90 g mąki kokosowej (lub 170 g mąki bezglutenowej),
- 100 g cukru trzcinowego,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej.
- po 50 g bakalii: orzechy, rodzynki, migdały.
 
Wykonanie:
Daktyle kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondla, zalewamy kawą i gotujemy około 15 minut. Do masy dodajemy łyżeczkę sody i miksujemy na gładko. Do misy miksera planetarnego dodajemy mąkę, cukier i przyprawy. Mieszamy jajka i przestudzone masło. Łączymy suche składniki z mokrymi i mieszamy, po chwili dodajemy do wymieszania bakalie. Całość przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.


Materiał Partnera

<< Wróć do poprzedniej strony

Jedyni w regionie

Prowadzimy czasopismo niezależne!

Jedyna w regionie gazeta niezależna

Wydawana przez prywatną firmę, a więc nie jest finansowana z budżetu jakiejkolwiek politycznej instytucji. 

 

Interaktywne i nowoczesne medium

Nasza gazeta to nie tylko papier, ale także wydania elektroniczne, fanpage, możliwość obejrzenia materiałów filmowych i zdjęć poprzez korzystanie z QR Codów. Witryna i gazeta tworzą razem medium o nieograniczonych możliwościach!
 

E-wydania

Przesuń palcem w prawo by zobaczyć więcej

Głubczyce. Podaj dalej! 51
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej 50 (marzec) 2024
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 49 (luty)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 48
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 47
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 46 (listopad)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej nr 45 (pażdziernik)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 44
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 43
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 42 (lipiec)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 41
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 40
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 39 (kwiecień)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 38 (marzec)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 37(luty)
Pobierz Przeglądaj
Głubczyce. Podaj dalej! 36 (styczeń)
Pobierz Przeglądaj

Oferta Reklamowa





 

Reklama prasowa jest jednym z najlepszych sposobów komunikowania się różnych branż z rynkiem. Prasa lokalna jest bardzo dobrym medium dla utrzymania świadomości istnienia firmy lub produktu czy przedstawienia ciekawej oferty dużemu gronu odbiorców.

Nie trzeba nikogo przekonywać, że reklama prasowa jest niezwykle rozwiniętą formą reklamy o bardzo długich tradycjach. Na jej popularność niewątpliwie wpływa przeświadczenie, że słowo pisane jest bardziej wiarygodne i wzbudza mniej wątpliwości.Dodatkowo, ciekawe treści i duże zainteresowanie gazetą przekłada się na duże zainteresowanie reklamami w niej zawartymi. Za pośrednictwem prasy można docierać do konkretnej grupy odbiorców i przekazywać bardziej szczegółowe informacje niż w innych formach reklamy.

Przedsiębiorco, reklama w lokalnej prasie niezależnej to nie tylko Twój sukces. Pamiętaj, że kupując u nas usługę wspierasz wolne media i niezależne dziennikarstwo, tak potrzebne w naszym kraju i regionie…

Wszelkie prawa zastrzeżone 2024

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.   akceptuje