Tomasz Szypuła w gronie finalistów Gelato Festival World Masters, największym na świecie międzynarodowym konkursie lodów rzemieślniczych.
Wśród 59 uczestników z 17 krajów jury wybrało tylko 9 finalistów, którzy pokazali swój popisowy smak w sposób mistrzowski. Miejsce w tym zaszczytnym gronie wywalczył Tomasz Szypuła, kultywujący tradycje rodzinne w Baborowie w Lodziarni pod Orzechem. Jego popisowy lód, czyli „Cud, miód i orzeszki” to połączenie smaku jogurtu greckiego, wyprodukowanego w OSM w Głubczycach z miodem spadziowym oraz karmelizowanymi orzechami włoskimi. Takimi lodami o intrygującej nazwie Szypuła przekonał jury i teraz będzie reprezentował Polskę na finałach światowego festiwalu lodów Gelato Festival World Masters.
Wielki Finał najlepszych lodów rzemieślniczych zaplanowano w muzeum lodów w Bolonii w grudniu tego roku. Wydarzenie organizowane jest we współpracy z Carpigiani Gelato University, międzynarodową szkołą lodów i najważniejszymi targami na świecie poświęconymi lodom rzemieślniczym organizowanymi przez Italian Exhibition Group. Gratulujemy i trzymamy kciuki!